Interview met André
Maak kennis met André van Rhijn
Een goede leerschool
Hij was vaker niet op school dan wel en noemt zijn middelbare schooltijd zelf ‘heel gezellig, maar absoluut niet productief’. In 2 jaar tijd haalde hij zijn Mbo-diploma aan de IVA en had toen de smaak te pakken. Hij haalde in de 2 jaar daarna ook zijn Mbo+ papieren. Maar dat was het niet voor hem. André wilde accountant of advocaat worden en vervolgde zijn weg op het Hbo. Tijdens zijn stage bij de Rabobank deed hij onderzoek naar de lokale vastgoedmarkt en uiteindelijk belandde hij in de accountancy. Als assistent accountant was hij werkzaam in de controlepraktijk bij BDO. “Ik wist al snel dat ik dat werk niet heel mijn leven wilde doen, want het was veel van hetzelfde. Ik had het idee dat ik alleen maar lijstjes aan het afvinken was,” legt hij uit. Financieel gezien was het een hele goede leerschool voor hem. Hij heeft in zijn huidige rol nog steeds veel profijt van zijn achtergrond.
Hekel aan schilderen
In de schoolvakanties nam zijn vader hem mee naar het bouwbedrijf en de autowasstraat. “Ik moest dan wel met hem meerijden,” vertelt hij. “Ik mocht niet later beginnen en ook niet eerder naar huis. Dat betekende gewoon een werkdag van 07.00 uur ’s ochtends tot 18.00 uur ’s avonds,” legt hij uit. “Schoonmaken, papier versnipperen, verkoopbrochures maken met mijn broers en keten schilderen.” Aan het laatste heeft André daardoor een ontzettende hekel gekregen. Het schilderwerk besteedt hij daarom zelf voor altijd uit.
Wat hij wel een heel leuk klusje vond, was het rijden op de verreiker bij uitvoerder Herman op de bouwplaats in ’t Duyfrak Valkenburg. Drie weken lang reed hij rond op dat ding om allerlei materieel over de bouwplaats te vervoeren. “Maar als er dan getankt moest worden, dan mocht ik dat niet doen omdat je de openbare weg op moest. Ik had helemaal nog geen rijbewijs.”
En toen kwam in 2015 dé vraag
André zat ten tijde van de overname vraag in de accountancy en had 0 ervaring in de bouwsector. Toch voelde het heel logisch dat hij deze uitdaging met beide handen aangreep. “Ik wilde nooit het bedrijf in, maar toch groeide mijn interesse toen de vraag kwam,” legt hij uit. “Het ging er bij ons thuis nooit over, maar vanaf die tijd begon ik de bouw steeds leuker te vinden.” Hij maakte de overstap en ging eerst 4 jaar in dienst als controller. De wisseling van de directie verliep gelukkig heel natuurlijk. “We hebben de luxe gehad dat we een lange overnameperiode hadden,” licht hij toe. “We werkten eerst onder begeleiding om een directieteam worden en mochten op de achtergrond meedraaien in het management.” Doordat ze niet van de een op andere dag de volledige verantwoording als directie kregen, ging de overname heel geleidelijk voor henzelf, maar ook voor alle collega’s.
“Ik wilde nooit het familiebedrijf in, maar toen de overname vraag kwam, voelde het toch alsof het voor mij was”
André als directeur
“We hadden het idee dat we alles eigenlijk al deden in het voortraject van die overname, maar er was toch één heel groot verschil na de definitieve overname: het schild viel weg.” Hij legt uit dat de oude directie toch nog veel personele zaken afving zonder dat het nieuwe team dat doorhad. “Daarin zijn we alledrie de laatste jaren flink gegroeid,” vertelt hij openhartig.
André stuurt alle staf afdelingen en de materieeldienst aan. Doordat hij veel uiteenlopende afdelingen onder zich heeft, heeft hij ook veel moeten leren over andere vakgebieden. IT was een afdeling die hem makkelijk afging, omdat hij altijd al interesse heeft gehad in computers en software. “Het hielp ook dat ik als collega al betrokken ben geweest bij de keuze en implementatie van nieuwe software, dus daarin kunnen we nu echt goed stappen maken,” legt hij uit.
“Ik ben echt een familiemens en heb graag mensen om me heen. Zowel thuis als op het werk hou ik van gezelligheid en drukte,” laat hij weten. “Ik laat mensen heel vrij als dat goed voelt en als ze dat zelf willen,” vervolgt hij. “Ik stem eigenlijk op de medewerker zelf af wat diegene nodig heeft; meer sturing of meer vrijheid,” legt hij uit. André staat bekend als de meest bedachtzame van de driekoppige directie. Hij vindt het geen probleem om zijn mening aan de kant te schuiven, maar dan wil hij wel graag overtuigd worden.
Door zijn ogen
Van Rhijn Bouw is volgens hem een jong en fris bedrijf. “We houden van vernieuwingen en we denken vooruit. We zijn niet de koploper, maar sluiten daar mooi achter aan.” Op dit moment zijn ze bezig om uit te zoeken hoe ze alle data uit alle softwarepakketten kunnen bundelen. “We bekijken ook zeker hoe we bijvoorbeeld AI voor ons kunnen laten werken,” vertelt hij. Over de werksfeer zegt hij dat alle deuren wagenwijd openstaan. “Iedereen is er hier voor elkaar en we doen het echt samen. We hebben niet voor niets een wandelgroep in de lunchpauze en een wekelijkse bootcamptraining samen. Het is hier echt gezellig werken,” sluit hij af.