Vrijdag Visdag

Maak kennis met een smakelijke traditie

Bij Van Rhijn Bouw is iedere vrijdag ‘visdag’. Hoewel het tijdstip van eten misschien wat ongewoon is; zo rond een uur of 9 in de ochtend, is vis op vrijdag bij ons net zo gewoon als een helm op je hoofd of een hamer in je hand.

Een smakelijke traditie

In Katwijk zijn wij zeker niet het enige bouwbedrijf waar de visboer op vrijdag op de stoep staat. Van oudsher is Katwijk aan Zee een vissersdorp; visserij was lange tijd de belangrijkste bron van inkomsten en levensonderhoud voor de inwoners. Niet zo gek dus dat wij bij Van Rhijn Bouw dol zijn op het vrijdagse visje. Wat wel gek is, is dat je vis kunt eten van zondag tot en met zaterdag, maar we doen het massaal op vrijdag… Hoe is dat eigenlijk ontstaan?

Dat heeft te maken met een eeuwenoude katholieke gewoonte. Vroeger was het zo dat katholieken op vrijdag geen vlees aten. Deze dag stond namelijk in het teken van Goede Vrijdag, de dag waarop Jezus Christus gekruisigd werd. Ze lieten hun stukje vlees links liggen die dag; vlees was een luxeproduct en stond symbool voor feest en vreugde. Vis was een nederiger alternatief en geschikt als vervanging op deze dagen van onthouding.

Tijden veranderen; tegenwoordig is vrijdag visdag een knipoog naar oude gewoontes, een traditie die ons herinnert aan vroeger. En zeg nou zelf, wat is er beter dan een lekkerbekje om de werklust erin te houden en het weekend alvast in te luiden?

Andere praatjes